Jüdisches Leben in EuropaMit der Hilfe des Himmels

Promises - endlich auf Video!


 

What did you do today, to promote peace?

שרון ועבאס יכולים לנצח שניהם

חאליל שיקאקי *

רמאללה – מדיניות ההינתקות החד-צדדית של ישראל מהווה נקודת מפנה חשובה בהיסטוריה של הסיכסוך הפלסטיני-ישראלי. אך יש לה תקדים.

במאי 2000 פינתה ממשלת ישראל את כוחות הצבא שלה מדרום-לבנון מבלי שתגיע להסכם עם לבנון או עם סוריה. ממשלת לבנון, הציבור והחיזבאללה חגגו ניצחון: הם אילצו את ישראל לסגת משטח לבנוני כבוש באופן חד-צדדי, מבלי שלבנון תיאלץ לשלם שום מחיר. החיזבאללה לא נדרש להתפרק מנשקו למרות שהכיבוש הסתיים כליל, וממשלת לבנון החלשה נאלצה לקבל את נוכחותו הצבאית המתמשכת לאורך הגבולות הרגישים ביותר של המדינה.

גם אם התנאים במקרה שלפנינו אינם זהים, התוצאה יכולה להיות זהה, או גרועה עוד יותר.

ראשית, נבחן את ההבדל הקריקטי היחידי בין שתי פעולות ההינתקות: במקרה של דרום-לבנון לא היה שחקן לבנוני – לא בממשלה, לא בציבור ולא בחיזבאללה - שהיה מעוניין בתיאום הנסיגה של ישראל, שלא לדבר על משא ומתן איתה. במקרה של עזה, גם אם החמאס מאושר מהחד-צדדיות של שרון ורואה בה ניצחון למאבק המזויין, הרי הרשות הפלסטינית והציבור מתנגדים חד-משמעית לחד-צדדיות הישראלית, ומתעקשים על משא-ומתן, או לפחות תיאום.

אם ישראל לא תישא ותיתן, או לפחות תתאם, את השלב הבא לאחר הנסיגה שלה מעזה, החמאס ינכס לעצמו מן הסתם את ההינתקות של שרון. ניצחון כזה של האלימות, כפי שהוא נתפס על-ידי כמעט שלושה-רבעים מהציבור הפלסיטיני, עלול להבטיח לחמאס הישג ניכר בבחירות הפרלמנטריות הקרובות בינואר 2006.

ממצאי המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ((PSR ברמאללה מלמדים, כי אם ייערכו הבחירות היום, הפתח עשוי לזכות ב- 44% מהקולות, החמאס ב- 33%, וקבוצות אחרות ב- 15% מהקולות. 8% מהנשאלים טרם החליטו. אם החמאס יצליח לנסח את הנרטיב של ההינתקות – וזה יקרה לבטח אם היא תמשיך להיות חד-צדדית – תיטה כף המאזניים לטובת האיסלאמים.

על רקע ניצחון כזה של החמאס, אין שום סיכויי לניסיון של הרשות לפרוק את החמאס מנשקו לאחר הבחירות ולהפוך את עזה לסיפור הצלחה. במקרה כזה יימנעו הפלסטינים מהתמודדות עם הנושא שהתגלה כסבוך ביותר בארבע השנים האחרונות לעידן ערפאת – הכרעה חד משמעית בדבר תפקיד האלימות ביחסיהם עם ישראל.

החלופה היא תיאום מלא של תוצאות ההינתקות עם הרשות – לרבות התייחסות לצרכים פלסטיניים חיוניים כמו שליטה במעבר רפיח, חידוש הקשרים בין הגדה המערבית לעזה, נמל תעופה ונמל ימי תפקודיים, וקשרי מסחר בין עזה לישראל ולגדה המערבית.

במקרה הזה, הרשות, ולא החמאס, תתבע לעצמה בעלות על ההינתקות ותכתוב את הנרטיב שלה.

אם ניצחון כזה של הרשות ילווה גם בהקפאת הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית, אפשר לצפות לתוצאות חיוביות ביותר, לפלסטינים וגם לישראלים. שתיים מהן ראויות במיוחד לציון: האחת, השפעה על תוצאות הבחירות הבאות לפרלמנט הפלסטיני, שבהן יוכלו הכוחות הלאומיים והמתונים לזכות ברוב, והשנייה, יכולת של הרשות לאסוף כלי נשק מהקבוצות החמושות, צעד שהיא מחוייבת לו במסגרת השלב הראשון של מפת הדרכים.

הציבור הפלסטיני לא רק תומך במשא ומתן על ההינתקות, הוא תומך באופן מלא בהפסקת האש הנוכחית עם ישראל ואף יתמוך בהפסקה מוחלטת של האלימות ברצועת עזה ברגע שתושלם הנסיגה הישראלית.

למעשה, רוב תומכי החמאס מצדדים בהפסקת פעולות האיבה בין ישראל לעזה במצב של נסיגה ישראלית מלאה מהרצועה. אבל הרוב הפלסטיני דוחה חד-משמעית איסוף נשק של המיליציות השונות הפועלות כעת בשטחים הפלסטיניים.

בהתחשב בחולשתם הברורה של כוחות הביטחון הפלסטיניים (שנחשפה באחרונה בדו"ח של 'היוזמה להערכה אסטרטגית'), הוראה של הרשות על פירוק המיליציות מנשקן, בלי להבטיח תחילה תמיכה ציבורית ברורה במהלך, תהיה בבחינת התאבדות.

הקפאת הבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית יכולה למלא תפקיד מרכזי בקידום איסוף הנשק, שכן היא תייצר תמיכה ציבורית במהלך. ממצאי סקר משותף שערכו ביוני השנה PSR והאוניברסיטה העברית מלמדים בבירור כי אותם פלסטינים המצפים שההתנחלויות בגדה המערבית יתרחבו בתקופה שלאחר ההינתקות נוטים להתנגד בתוקף לאיסוף הנשק, ואילו מקרב אלה שאינם מצפים לצמיחה בהתנחלויות, רוב ברור תומך באופן מלא באיסוף הנשק.

כדי להבטיח שאיסוף הנשק ייעשה בדרכי שלום, צריכה הרשות לעשות כמיטב יכולתה כדי לצמצם טעויות של יריביה הפוטנציאליים מבית – במלים אחרות, הרשות צריכה להיתפס כאיום אמין. אך הסירוב העיקש של ישראל לחמש מחדש את כוחות הרשות, כפי שהמליצו מצרים ושליח האו"ם הגנרל ויליאם וורד, מצמם את המוטיביצה של כוחות הביטחון ומפיח עוז בקרב המיליציות.

נראה כי ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בישראל מונעות את האפשרות של תגובה ישראלית חיובית לצרכים הפלסטינים, גם אם תגובה כזו תתרום רבות לרווחתה של ישראל. לאחר שיריבו של שרון, בנימין נתניהו, פתח את מסע הבחירות שלו בלחיצה על כל הפחדים הקשים ביותר של הישראלים, שרון עלול להקשיח עוד יותר את הגדרותיו לגבי צרכי הביטחון של ישראל על רקע ההינתקות.

תיאום פלסטיני-ישראלי כלכלי, אזרחי וביטחוני עלול להפוך לבלתי-אפשרי. בעקבות ההינתקות. אילוצי הבחירות של שרון עלולים לאלץ אותו לפנות ימינה, ולקרוא להמשך בנייה במזרח-ירושלים הערבית ובגדה המערבית, בניסיון להצדיק את הימור ההינתקות שלו.

התפתחות כזו תהיה מצערת ביותר, כי תיאום מוצלח יכול לא רק לתרום לפירוק תשתית האלימות, אלא גם – מה שחשוב יותר – לקדם את החזרה למשא ומתן משמעותי. יתר על כן, עבור הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס וראש הממשלה הישראלי אריאל שרון, תיאום מוצלח מבטיח יד חזקה יותר להבסת יריביהם מבית, שכן הוא יביא לשיגשוג כלכלי ויגביר את הביטחון.

* חאליל שיקאקי הוא מנהל המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ברמאללה.
פורסם במקור ב"גרוזלם פוסט" ב- 16 באוגוסט 2005.
בקרו באתר העיתון ב-
www.jpost.com

אמפתיה לא שוויונית
סמיר שהאטה
סאמיר שהאטה, מרצה מצרי-אמריקני באוניברסיטת ג'ורג'טאון, תוהה מודע קל יותר לאמריקנים להזדהות עם הסבל של תושבי לונדון מאשר עם סבלם של מצרים, סעודים או עיראקים, ומקווה שהכרה באנושיות המשותפת לכולנו תביא לשיפור בביטחון הקולקטיבי. "... עד אשר נצליח לחוש אהדה לכל קורבנות הטרור בלי קשר ללאומיות, לצבע העור או לדת שלהם – בין אם הם מצרים או בריטים, פלסטינים או ישראלים, עיראקים או אמריקנים – צפוי לכולנו עוד סבל רב."

חברים יקרים – טעינו
במבי שלג
במבי שלג, עורכת "ארץ אחרת", מאמינה כי יתכן שהמתנחלים הדתיים הביאו על עצמם חלק משברון הלב של ההינתקות בגלל הבידוד שלהם משאר העולם. "השילוב שבין תחושת העוצמה הפנימית, היודעת את הדרך, לבין השנאה שחווינו מצד האליטות הישנות, שנלחמו בחלומותינו ליישב את הארץ כולה, גרמה לרבים מאיתנו להפסיק להתמודד עם השאלות הכבדות שהונחו לפתחנו. למשל: מה נעשה עם שלושה מיליון וחצי פלשתינים חסרי זכויות אזרח?"

מפולין לסירוב מצפוני
אלישע בסקין
אלישע בסקין מסבירה מדוע החליטה לא לשרת בצה"ל, והעדיפה לשרת את ארצה בשירות הלאומי. "זה קרה בקראקוב, לאחר שבוע מאוד טעון של מסע אל התקופה האפלה ביותר בהיסטוריה היהודית... זה היה הרגע שבו העבר, ההווה והעתיד שלי התכנסו כולם יחד. נקלעתי למצב מגוחך – תפילת שבת בבית-כנסת בפולין וריקוד עם מתנחלות דתיים מהגדה המערבית, לאחר שבוע שבו התעמקנו באופן שבו הגזענות, הכיבוש והשינאה כמעט וגרמו להשמדה מוחלטת של עמי.

http://www.sfcg.org/cgnews
שירות החדשות CGNews מציע חדשות, מאמרי דעה, כתבות ופרשנויות של מומחים מקומיים ובינלאומיים, העוסקים בטווח רחב של נושאים הקשורים למזרח-התיכון.
hagalil.com 24-08-2005


DE-Titel
US-Titel
Books




 

מה אתם חושבים?

Copyright: hagalil.com / 1995...

haGalil onLine