Jüdisches Leben in EuropaMit der Hilfe des Himmels

Promises - endlich auf Video!


 

What did you do today, to promote peace?

מוסף מיוחד: הסידרה על המזרח-התיכון רבתי
יוזמת "המזרח-התיכון רבתי" של ארצות-הברית.
מאמר שלישי בסדרה

מבט מוושינגטון

פמלה ורוברט פלטרו

טיוטת יוזמת השלום של הנשיא בוש למזרח התיכון רבתי, שהודלפה בעיתון "אל-חייאת", עוררה ביקורת נוקבת ברחבי העולם הערבי, הן בגלל שלא נערכה ההתייעצות עם ה"מוקדים" המיועדים של תשומת הלב האמריקנית, והן משום שלא הוזכר שם הסיכסוך הפלסטיני-ישראלי. אבל התגובות לא כללו ביקורת על מהות ההצעות האמריקניות, שהסתמכו בעיקר על שני דו"חות על מצב ההתפתחות האנושית בעולם הערבי (2002 ו- 2003), שנכתבו על ידי חוקרים ואקדמאים ערביים מובילים מהאיזור.
בשנים האחרונות גברה ההכרה של הממשלות הערביות בצורך להעמיד רפורמה פוליטית הדרגתית במקום גבוה בסולם העדיפויות. כיום, העולם הערבי הוא מעבדה של ניסוי בצורות חדשות של שיתוף פוליטי. אחד האתגרים שמציבה היוזמה האמריקני בפני ממשלות ואישים ערבייים המצדדים ברפורמה, היא כיצד לנהל ולכוון מבפנים את קצב השינוי הפוליטי ועומקו, במקום למסור אותו לידיים חיצוניות. הכבוד העצמי והשכל הישר מכתיבים, שיוזמות רפורמה שעולות מתוך האיזור יהנו מיותר לגיטמיצמיה וסיכויי הצלחה מאלו שמעלות מעצמות חיצוניות.
על סמך הדו"חות הנ"ל, ניסחה ועידת "ביבליותקה אלכסנדרינה" של אינטלקטואלים ערביים ונציגי החברה האזרחית הערבית, שהתקיימה במארס 2004, הכרזה של סדרי העדיפויות לרפורמה. שרי החוץ הערביים, שנפגשו בקהיר זמן קצר לאחר מכן, הציעו להציג הצהרה זו בפיסגה הערבית בטוניס בשלהי אותו החודש. הם סברו, כי החלטה של הפסגה הערבית, המבוססת על הצהרת אלכסנדריה והצעות מוקדמות יותר שהועלו בעולם הערבי, תחזיר את היוזמה לידיים ערביות.
למעשה, מהלך כזה יציל את האמריקנים מעצמם - הוא יספק להם ולממשלות האירופיות הזדמנות לתמוך בתוכנית ערבית, במקום לנסות ולהמשיך לקדם את התוכנית שלהם, שמנהיגים ועיתונאים באיזור כבר הגדירוה כ"לא קבילה". למרבה הצער, האלימות והמחלוקות הפנים-ערביות המסורתיות מנעו, או לפחות דחו, את המהלך החיובי הזה.
רצח שייח יאסין בידי ישראל, ימים ספורים בלבד לפני פתיחת הפסגה המתוכננת, גרם לכמה מנהיגים ערביים לבטל את השתתפותם. הקיצונים המסורתיים ביקשו למקד את דיוני הפסגה בהוקעת פעולתה של ישראל, ולא בהושטת יד לשלום או ניסוח סדר יום לרפורמה. באווירת המתח הגובר טוניס לא ראתה בררה אלא לדחות את הכינוס, כדי לאפשר לממשלות הערביות עוד שהות לנסות ולנסח עמדה משותפת.
באופן פרדוקסלי, הדחייה הזו הפיחה רוח חיים חדשה ביוזמת המזרח התיכון רבתי של האמריקנים, שגם חסידיה כבר הסכימו לכלול אותה בתוכנית רפורמה שתנוסח באיזור. יתר על כן, יו"ר ועדת יחסי החוץ, הסנטור ריצ'רד לוגר, הציע בנאומו ב- 31 במארס במכון ברוקינגס, לייסד את "קרן המאה ה- 21 למזרח התיכון רבתי", למימון הצעות רפורמה בארצות המקבלות. בשבועות שלפנינו, עד לפגישת ארצות 8-G ביוני, סביר שנראה עוד הצעות או חלקי הצעות אמריקניות כאלה, שפקידי ממשל אמריקניים ינסו לקדמן הן בקרב ממשלות ערב והן באירופה.
אחד הכלים המרכזיים העומדים כעת לרשות ארצות הברית לקידום יישומן של הצעות הרפורמה - בין אם ביוזמת האיזור ובין אם ביוזמתה של וושינגטון -  הוא תוכנית חדשה יחסית, הנקראת "היוזמה לשותפות במזרח התיכון" (MEPI). יוזמה זו, שהנשיא כבר ביקש מהקונגרס להקצות לה 150 מיליון דולר בתקציב 2005, מנסחת את יעדיה במושגים של רפורמה: רפורמה בכלכלה, רפורמה במערכת הפוליטית, רפורמה חינוכית והעצמת נשים. בקשות למימון על ידי    MEPI  יכולות להיות כלל אזוריות או לפרוייקטים מקומיים באלג'יר, באחריין, מצרים, ירדן, כוויית, לבנון, מרוקו, עומאן, קאטאר, סעודיה, טוניסיה, איחוד האמירויות, הגדה המערבית ועזה, ותימן. עיראק יכולה להשתתף בפעילויות אזוריות (חוקיות והולמות), אבל החקיקה האמריקנית נגד טרור אוסרת על מימון פעולות בסוריה.
קיימת גם תוכנית מענקים של MEPI להצעות העולות מן השטח, באמצעות כל שגרירויות ארה"ב במזרח הקרוב (למעט דמשק) והקונסוליה הכללית בירושלים.
כל ארבעת תחומי הרפורמה של MEPI עשויים לעניין את חסידי הרפורמה בעולם הערבי. תחומים אלה תואמים ערכים ליברליים כלכליים ודמוקרטיים, ומדגישים את החשיבות של מתן הזדמנויות לנשים ולצעירים. גורם מפתח הוא יצירתם של קשרים ושותפויות בין מגזרים עסקיים פרטיים, גורמים בחברה האזרחית וממשלות בעולם הערבי, בארה"ב וברמה הגלובלית, שיסייעו לממש רפורמה בת קיימא באיזור.
יעדי הרפורמה הכלכלית במסחר, בהשקעות ובעסקים מתמקדים בתחרותיות גלובלית, גיוס השקעות חוץ ופנים ועליית רמת ההכנסות והתעסוקה בעסקים זעירים, קטנים ובינוניים. יעדי הרפורמה הפוליטים מתייחסים לחיזוק תפקידה תקשורת עצמאית וחופשית, קידום שלטון החוק ומוסדות שלטון שקופים ויעילים, וחיזוק נוהגים דמוקרטיים והעצמת החברה האזרחית. יעדי הרפורמה בחינוך מתייחסים להרחבת גישה לחינוך יסודי וגבוה לכולם, בייחוד לנערות ולנשים, שיפור איכות החינוך והכשרה מעשית. במה שנוגע להעצמת נשים, המטרה היא לצמצם את המכשולים העומדים בפני שיתוף מלא של נשים בחברה.
היעדים הנ"ל עוסקים בתחומים מסורתיים למדי. הייחוד של MEPI הוא החיפוש אחר רעיונות חדשניים ויצירתיים ופרוייקטים מקוריים, המתמקדים בתוצאות, והמחוייבות לפעול עם שותפים מקומיים במזרח התיכון ובצפון אפריקה למימוש היעדים האלה. פרטים מלאים אפשר למצוא באתר MEPI   - www.mepi.state.gov
MEPI, הבונה על המלצות תומכי הרפורמה בעולם הערבי, מציעה תמריץ לקבוצות ולאנשים באיזור, המעוניינים ליצור קשר עם שותפים אמריקניים, וגם לשותפים אמריקניים המעוניינים ליזום שותפויות או להיענות ליוזמות כאלה במסגרת הרפורמות הרצויות. בדרך זו תוכל ארצות הברית לתרום ליישום כמה מסדרי העדיפויות שהגדירו תומכי הרפורמה בעולם הערבי עצמו, מבלי לנסות לכפות על האיזור מתווה אמריקני כולל.

רוברט פלטרו כיהן בעבר כשגריר ארה"ב, פמלה דיי פלטרו היא דוקטור במדע המדינה מאוניברסיטת ג'ורג' וושינטון.
המאמר הוא חלק מסידרת מאמרי עמדה שמפיץ שירות CGNews על יוזמת הרפורמה האמריקנית למזרח-התיכון רבתי.
hagalil.com 11-05-2004


DE-Titel
US-Titel
Books




 

מה אתם חושבים?

Copyright: hagalil.com / 1995...

haGalil onLine