Jüdisches Leben in EuropaMit der Hilfe des Himmels

Promises - endlich auf Video!


 

התעלמות מהסיכסוך:
לא תביא שלום למזרח-התיכון

שאמיל אידריס

חילופי הדברים בערב הפתיחה של כינוס של מנהיגים אמריקניים ואיסלאמיים שהתקיים באחרונה בדוהא שבקטאר, המחישו את הבעיה המרכזית המעיבה כיום על הדיאלוג האיסלאמי-אמריקני: בקרב המנהיגות הפוליטית והדתית הנוכחית, שום צד אינו מעוניין במיוחד לדון בנושאים שהם בעלי חשיבות מכרעת עבור הצעד האחר.

בפתיחת הכנס, שאותו אירגנו מכון ברוקינגס וממשלת קטאר, קראו המנהיגים המוסלמיים לארצות-הברית לשחק תפקיד מאוזן יותר בסיכסוך הישראלי-פלסטיני.
דיפלומט אמריקני בכיר לשעבר הגיב בבוטות: "ארצות-הברית לעולם לא תפנה את גבה לישראל." הוא קרא למשתתפי הוועידה להתמקד בתחומים אפשריים של שיתוף פעולה איסלאמי-אמריקני, כמו למשל משבר האיידס העולמי.

למרות שאיש לא ביקש מארצות-הברית להפנות את גבה לישראל, המסר האמריקני היה ברור:  הנושא שבעיני מוסלמים רבים הוא החשוב ביותר ירד מסדר היום. התוצאה היתה צפויה: גם אותם מוסלמים שלא רצו לבלות שלושה ימים בשיחות על ישראל והלפלסטינים – ורק רצו שהנושא יעלה ויירשם בפרוטוקול – היו עתידים לדוש בו כל שאר הכינוס, מאחר שהתברר שהאמריקנים לא עומדים על חשיבותו.
המוסלמים-האמריקנים רגילים לאינטראקציות כאלו, אבל הדבר המדהים הוא שנושאים הנחשבים מחוץ לתחום בארצות-הברית, זוכים להתייחסות רחבה בהרבה בישראל עצמה. אם בוחנים את מגוון הדעות הביקורתיות המופיעות בעיתונים המובילים בישראל לאלו המופיעות בעיתונים האמריקניים, אפשר להגיע למסקנה שלארצות-הברית יותר עניין להגן על הכיבוש מאשר לישראל.

בתקופה האחרונה, הרמטכ"ל הישראלי וארבעה ראשי שב"כ לשעבר הוקיעו את מדיניות ישראל בשטחים וקבעו כי חלק ניכר ממנה אינו מיועד להגביר את הביטחון, אלא להשפיל את הפלסטינים. ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ניסח את מה שיותר ויותר ישראלים כבר מבינים: שבהתחשב במציאות הדמוגרפית ממערב לנהר הירדן, המשך הכיבוש של אדמות פלסטיניות מעמיד בסכנה את עתידה של מדינת ישראל. אבל בארצות-הברית אין כמעט גורם משמעותי המוכן לשקול דיון כזה.
ההתבטאויות של כמה מנהיגים מוסלמיים בערב הפתיחה בדוהא לא היו מעודדות יותר. כאשר נשאלו על דיאלוג בין-דתי, השיב המלומד הדתי המוסלמי החשוב ביותר שנכח שם: "לא נשוחח עם יהודים" - לכאורה עד אשר ייפתר הסיכסוך הישראלי-פלסטיני.

ואני תהיתי - מה לגבי יהודים שקוראים לממשלת ישראל לתקן את מדיניותה כלפי הפלסטינים? מה עם פעילי זכויות-אדם יהודים, שהקדשיו עשרות שנים לתיעוד העוולות של ממשלתם ולתמיכה בפלסטינים? מה עם יהודים הפועלים כמגינים אנושיים ומסכנים את חייהם כדי להגן על פלסטינים בשטחים? הם הסתכנו יותר כדי להגן על הפלסטינים מאשר רוב המוסלמים או הערבים.
בדומה לטאבו הקיים בארצות-הברית לגבי ביקורת על מדיניות ישראל, גם המחדלים של ההנהגה האיסלאמית הנוכחית מהווים גורם מתסכל ומוכר עבור מוסלמים-אמריקנים.

הקוראן מורה לנו לרדוף צדק ולחיות בשלום עם נוצרים ועם יהודים. אבל כאשר אנו מחפשים הנהגה בתחום הזה, כאשר אנו פונים לכור מחצבתם של רבים מאבותינו בעולם הערבי ובעולם האיסלאמי, תקוותנו נכזבת לעתים קרובות. אנו נתקלים במנהיגים דתיים הקובעים בנחרצות מה הם לא מוכנים לעשות, מה מוסלמים לא אמורים לעשות,  מה כל האחרים צריכים לעשות. אנו נתקלים במנהיגים רבים מדי שלא מוכנים להוקיע באופן חד-משמעי רצח אזרחים, ולא משנה כמה צודקת המטרה.
למעשה, אנו ניצבים מול ברירה אחת ויחידה, שאותה הבהיר לי חוקר מוסלמי בדוהא: "כאן לא תמצא את ההנהגה הדתית שלך, תשכח מזה. טפח לך הנהגה משלך בארצות-הברית."

לנו, המוסלמיםה-אמריקנים, היתה הנהגה כזו לפני עשרות שנים – בדמותו של מלקולם אקס. בשנות הששים המוקדמות, במכללה יוקרתית, נתקל מלקולם אקס בסטודנטית לבנה שביטאה את הערצתה כלפיו ושאלה, "איך אני יכולה לעזור לך?" בתקופה ההיא מלקולם אקס חשב שהלבנים בלתי- מזיקים במקרה הטוב, ומסוכנם במקרה הרע. הוא הדף אותה מעליו בתשובה, "שום-דבר."
בתור אדם מבוגר וחכם יותר, נזכר מלקולם אקס בצער בחווייה ההיא. הוא הצטער שלא אמר לבחורה שהיא יכולה לעזור על-ידי עבודה בקרב הקהילה שלה. בתור לבנה היתה לה גישה לקהל הזה, היא יכלה לחולל שם שינוי – ואילו הוא לא.
אנו, המוסלמים-האמריקנים, יכולים ללמוד ממלקולם אקס ולפעול בקהילות שלנו. בשתיהן.

נראה שההנהגה הפוליטית והדתית של ארצות-הברית, וגם זו של העולם הערבי, אינן מסוגלות לבחון את עצמן ברצינות, למרות שלכל אחת מהן אחריות ניכרת למצוקה שאנו נתונים בה: היחסים האיסלאמיים-אמריקניים במצב נורא, והם מידרדרים. בתור מוסלמים-אמריקנים אנו צריכים להתחיל לפעול בשני הצדדים, ובמהירות.

שאמילן אידריס הוא מנכ"ל SEARCH FOR COMMON GROUND ויוזם תוכנית PARTNERS IN HUMANITY, פרוייקט כלל-עולמי שמטרתו לכונן שיתוף פעולה איסלאמי-מערבי על בסיס של כבוד הדדי, ומתוך רצון להכיר באנושיות המושתפת שלנו ולהיבנות עליה.

פורסם במקור ב"דטרויט פרי פרס אינק." ב- 23 בינואר 2004
http://www.freep.com

http://www.sfcg.org/cgnews
שירות החדשות CGNews מציע חדשות, מאמרי דעה, כתבות ופרשנויות של מומחים מקומיים ובינלאומיים, העוסקים בטווח רחב של נושאים הקשורים למזרח-התיכון.


DE-Titel
US-Titel
Books




 

מה אתם חושבים?

Copyright: hagalil.com / 1995...

haGalil onLine