Jdisches Leben in EuropaMit der Hilfe des Himmels

Promises - endlich auf Video!


 

מאמר עשירי בסידרה
יוזמת השלום הערבית יכולה
להביא לשלום ונורמליזציה

ג'ודית קיפר

[ENGLISH]
Haben Sie Lust diesen Artikel fuer haGalil onLine (ehrenamtlich) zu uebersetzen? Wenn ja, bitte melden Sie sich hier. Wir freuen uns.

הנשיא ג'ורג' בוש מחוייב לפיתרון שתי המדינות לסיכסוך הישראלי-פלסטיני, פתרון שיבטיח הכרה וביטחון לישראל וריבונות לפלסטינים. נסיך הכתר הסעודי עבדאללה עשה צעד היסטורי כשיזם תוכנית שלום שזכתה לגיבוי מצד כל מדינות ערב, ומבטיחה לישראל ולפלסטין הכרה וביטחון ברגע שייפתר הסיכסוך. אך גם הצעדים הדרמטיים האלה של הנשיא האמריקני ושל מדינות ערב לא היה בהם די עבור הישראלים והפלסטינים.

כעת יש סוף-סוף יעד ברור למפת הדרכים, הזוכה לתמיכה ארצות-הברית, האיחוד האירופי, האו"ם ורוסיה. הידיעה מה צפוי בקצה הדרך היא הדבר היחידי שיוכל לספק לישראלים ולפלסטינים את הדחף הנחוץ כדי להתחייב על הוויתורים הקשים שיפתרו אחת ולתמיד את העימות העקוב מדם.
הסכם ז'נבה, תוכנית שלום מפורטת שנשאו ונתנו עליה ישראלים ופלסטינים בולטים בהנהגת יוסי ביילין ויאסר עבד ראבו, וגם היוזמה החשובה של עמי איילון וסרי נוסייבה, סיפקו את היסודות החסרים שנחוצים לתהליך הפיוס בין הישראלים והפלסטינים. למרות שנים של אלימות ושפיכות דמים, הרוב המכריע בשני הצדדים ממשיך לתמוך בפיתרון הסכיסוך על-פי המסגרת שהותוותה בהסכם ז'נבה. הן הישראלים והן הפלסטינים עברו טראומה קשה, והם מאמינים בכל לבם שעצם קיומם וזהותם מוטלים על הכף. אף צד אינו מסוגל לעשות את הצעד הראשון כדי לעצור את האלימות או לחזור למשא ומתן מבלי לדעת לאן תוביל הדרך.

החלטת הליגה הערבית שהתקבלה בביירות במארס 2002, ההחלטה המכונה יוזמת השלום הערבית, היתה מהלך היסטורי שלא זכה בשעתו להכרה הראויה. יתכן שגם אותם ערבים שבמשך שנים רבות תמכו באופן פרטי בהכרה בישראל וביחסים איתה, לא הבינו את מלוא החשיבות של העובדה כי הכריזו סוף-סוף על מחוייבותם בפומבי. היה צורך להסביר את היוזמה הערבית ולדון בה באיזור, בישראל ובין מדינות הקווארטט. הקווארטט - ארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה - שניסה למצוא מכנה משותף בין הצדדים כאשר ניסח את מפת הדרכים, הכיר ביוזמה הערבית אך לא עמד על החשיבות ההיסטורית שלה כחלק אינטגרלי מתוכנית שלום בינלאומית. והמחבלים המתאבדים שפגעו באזרחים בישראל מעסיקים את הישראלים במידה כזו, שהם עדיין לא הבינו באופן מלא ששלום עם הפלסטינים יביא להכרה ויחסים דיפלומטיים נורמליים עם כל מדינות ערב.

בסופו של דבר הישראלים והפלסטינים יעשו שלום ביניהם. אך הם אינם יכולים לעשות זאת לבדם. מעורבותו של נשיא ארצות-הברית, בתמיכת חברות הקוורטט על תרומותיהן החשובות, חיונית. הישראלים והפלסטינים זקוקים לעזרה כדי לשבור את מעגל האלימות, כדי להצליח לשאת ולתת ביניהם ולערוך משאלי שיבחנו באיזו מידה הסכמי ז'נבה מקובלים כמודל לחוזה השלום. הערבים לא יכולים להסתפק בהמתנה לקבלתה של יוזמת השלום  ההיסטורית שלהם. הם צריכים לתקשר הן עם הישראלים והן עם הפלסטינים. נחוצה אסטרטגיה ארוכת-טווח ומחושבת היטב, שתבהיר לציבור הישראלית שנורמליזציה של האיזור, לרבות יחסים עם מדינות ערב, תהיה חלק מכל הסכם ישראלי-פלסטיני. במה שנוגע לפלסטינים, נחוצה אסטרטגיה שתשכנע אותם כי מדינות ערב מחוייבות לפיתרון שתי המדינות כפיתרון קבע לסיכסוך. רק כך אפשר יהיה לגרום להם להאמין בעתיד.
סעודיה - מדינה מובילה בעולם הערבי - והמדינות ערביות אחרות, כולל מצרים וירדן שכרתו הסכמי שלום עם ישראל, אינן יכולות לחכות שארצות-הברית או גורמים אחרים יפתרו את הסיכסוך הישראלי-פלסטיני. לערבים יש תפקיד חשוב ב"שיווק" היוזמה שלהם, בקידום הדיאלוג עם הישראלים והפלסטינים, ובדאגה לכך שהתקשורת תדווח באופן אמין על העימות ותתמוך בשלום. רפורמה חינוכית, כלכלית ופוליטית במדינות ערב לא רק תתרום לפתיחות של החברות האלו, היא גם תיצור סביבה אזורית התומכת בשלום.

בפני מנהיגי ערב עומדת משימה לא פשוטה: עליהן לשכנע את הציבור הערבי, שכ- 70 אחוז ממנו מורכב מצעירים מתחת לגיל 25, כי פיתרון הסיכסוך הישראלי-פלסטיני יוביל ליחסים נורמליים באיזור כולו. כיום כבר לא ניתן להפריד בין פיתרון הסיכסוך הישראלי-פלסטיני לבין הבעיות הפנימיות של מדינות אלו. איך יוכל הנוער הערבי לחשוב על שינוי אסטרטגי באיזור, כשאין לו תחושה של נורמליזציה בחיי היום-יום שלו? לצעירים הערבים נחוצה תקווה לחיים טובים יותר, הם צריכים לדעת שאם יעבדו קשה, ייפתחו בפניהם הזדמנויות לשיגשוג. בהיעדר תקווה הצעירים האלה הופכים טרף קל לקיצונות, במקום שיהפכו לאזרחים התורמים לחברה שלהם.
עושרה של התרבות, המסורת וההיסטוריה הערבית היא ההון האמיתי של האיזור. מרכיב בסיסי של מצויינות בחינוך המודרני הוא ללמד את התלמידים לחשוב אופן עצמאי ולהכין אותם לעבודה במסגרת הכלכלה הגלובלית. העלייה הדרסטית באפיקי תקשורת בעולם הערבי גם מציעה אפשרויות להצגת מידע מדויק ופרשנות לצד תוכניות תרבות ובידור. בכל העולם, הטלוויזיה בלוויין הפכה לחלון הצצה אל ההזדמנויות, המגוון והתלות ההדדית שיצרה הגלובליזציה. זכותם של תושבי מדינות ערב לראות את העולם כפי שהוא באמת - מלא סתירות, אך גם מלא באפשרויות כבירות.
השלום יבוא למזרח-התיכון במקודם או במאוחר. כעת מבינים כולם איך ייראה הסכם ישראלי-פלסטיני. יוזמת השלום ההיסטורית של נסיך הכתר עבדאללה יכולה לזרז את תהליך הפיוס יותר, על ידי זה שתשכנע את הישראלים, את הפלסטינים ואת הערבים כי ייתכנו שלום אמיתי ונורמליזציה באזור ובכל אחת מהמדינות בו.

ג'ודית קיפר היא מנהלת הפורום לענייני המזרח-התיכון במועצת יחסי החוץ, ויועצת ליחסים בינלאומיים של רשת "איי-בי-סי".

לעיון במהדורה האחרונה, מידע על מנויים וארכיון של מאמרי CGNews, אנא בקרו באתר שלנו:
http://www.sfcg.org/cgnews/middle-east.cfm

hagalil.com 12-01-2004

Books


DE-Titel
US-Titel

 
 
Refusenik Watch,
Refuse
Gush Shalom
New Profile
Shalom achshav
Taayush

[Hevenu Schalom
alenu!]

Radio Hebrew:
[
ZaHaL-WM]
[Kesher israeli]

Copyright: hagalil.com / 1995...

haGalil onLine